Vårt fantastiska öga!

Vad vet du egentligen om “vårt fantastiska öga”?

Här kommer lite kanske inte helt välkända fakta om det sinne vi använder allra mest, synen och vårt fantastiska öga! Ögat producerar hela tiden tårvätska, ett barn cirka 84 milligram per timme och en vuxen 38 mg. En vanlig tår innehåller ungefär 0,006 milliliter.

Dina ögon är, till skillnad från näsa och öron, likadana hela livet. Näsa och öron växer hela livet, hjärnan slutar växa ungefär vid 20 års ålder.

Ögats hornhinna är i snitt 0,53 till 0,58 millimeter tjock, ytan är cirka 1,3 kvadratcentimeter. Hornhinnan har en vertikal diameter på 10,6 mm och en horisontal diameter på 11,7 mm. Brytningskraften är hela 47 dioptrier och ett brytningsindex på 1,34.

Näthinnan har 132 miljoner synreceptorer, dessa fördelas på 125 miljoner stavar och endast 7 miljoner tappar.

Det finns tre olika sorters tårar, bastårar, reflextårar och känslotårar. Bastårar är den tårvätska som håller hornhinnan fuktig och rensar ögat från damm och annan smuts. Reflextårarna kommer som en reaktion på irriterande, främmande partiklar tex. tårgas eller lök men kan också uppstå av stark mat eller starkt solljus. Reflextårar finns hos de flesta typen av däggdjur och skall spola bort de irriterande ämnena som kommer in i ögat. Känslotårar uppstår vid känslomässig stress, fysisk smärta, sorg eller av glädje. Känslotårar innehåller högre andel protein, hormon men även smärtstillande endorfiner än de andra tårtyperna.

Ögats lins är på ett nyfött barn 3,5 millimeter tjock, när man kommit till tioårsåldern är den 3,9 millimeter. Även på vuxna människor skiljer sig tjockleken, när du är mellan 20 och 50 år är den 4,0–4,15 mm medan på en person mellan 60 och 70 år 4,8 mm. På personer över 80 år är den hela 5 millimeter.

Genom att äta ögonvitaminer kan du minska risken för åldersrelaterade sjukdomar i ögat och behålla en god syn hela livet. Klicka här för att komma till butiken.

Varukorg
Rulla till toppen