amslerkort

Amslertest – pröva synen här.

Genom att göra ett Amslertest kan du få en tidig indikation på åldersrelaterade förändringar i gula fläcken, det som även benämns våt AMD. Testet utförs genom att titta på ett Amslerkort. Det finns ett flera olika ögonsjukdomar som påverkar gula fläcken.

Ett vanligt symptom på gula fläckenförändringar är något som kallas ”krokseende”. Raka linjer ser ut att vara krokiga och ansikten kan upplevas som sneda och förvrängda. Detta beror på att näthinnan svullnar och nybildade blodkärl under gula fläcken läcker vätska.

Läs mer om ögonrelaterade sjukdomar här: Ögonsjukdomar

Det kort som används i Amslertestet är ett rutmönster med en prick i mitten. Du skall fokusera på pricken med ett öga i taget och om linjerna i nätet upplevs som sneda, suddiga eller förvrängda eller om delar av mönstret saknas, tex som ett suddigt område så skall du så snart som möjligt boka en tid hos en ögonläkare eller optiker för att undersöka om det föreligger en sjukdom och för att fastställa en diagnos. Klicka här för att boka en undersökning.

Amslertest

Amslertest

Exempel på hur ett Amslertest kan uppfattas vid misstänkt gula fläcken-sjuka

Hur kan jag förebygga åldersförändringar i gula fläcken?

AREDS-studierna är de två största undersökningarna i världen avseende åldrandet av ögonen. Undersökningarna gjordes på uppdrag av National Eye Institute som är en av USA:s federala myndigheter. Studien pågick i tio år med nästan 8000 deltagande personer. Resultatet av studien visade att kombinationen av Lutein och Zeaxanthin tillsammans med vitaminer/antioxidanter, zink och koppar kunde minska risken för uppkomst av förändringar i gula fläcken till följd av ålder, med upp till 27 procent. AREDS-studierna visar att sjukdomsförloppet saktas ned, så att ytterligare försämring inte uppstår. Studien visade vidare att om patienten endast intog vissa enskilda ingredienser/vitaminer uppnåddes inte samma effekt. 

Varukorg
Rulla till toppen