sjörövare

12 saker du inte visste om dina ögon!


1. Pirater trodde att guldörhängen förbättrade synen

Guldörhängen bars av pirater i tron om att guldet skulle förbättra synen eller till och med bota ögonsjukdomar, det fanns också en tro om att ett guldörhänge skulle skydda en sjöman från att drunkna till sjöss.
Även om det inte stämmer att guldörhängen skyddar synen så uppfyllde dem andra positiva effekter – till exempel så kunde ett guldörhänget tillhörande en död sjöman finansiera begravningskostnader. De sjömän och pirater som använde kanonerna på en båt hängde ofta vaxklumpar från deras örhängen så de hade snabb tillgång till något att sätta i öronen för att dämpa ljudet ifrån kanonerna.

2. 80% av de synproblem som drabbar människor kan motverkas eller botas

Att ta hand om våra ögon är viktigt. I dag vet vi mycket om vad som hjälper att skydda våra ögon eller bota sjukdomar som kan drabba ögonen. En stor del av världens befolkning har inte tillgång till sjukvård för att bota deras åkommor eller vitaminer och kosttillskott för att motverka synproblem.

3. Du ser med hjärnan, inte med ögonen.

Ögonens funktion är likt en kameras, de fångar in ljus och skickar sedan signalerna och informationen tillbaka till hjärnan, det är här informationen omvandlas till bilder.

4. Dina ögon ser upp-och-ned!

Ljuset som når ögonen reflekteras på ögonens kurvatur och träffar näthinnan upp och ned! Hjärnan ser till att vända om bilden så att vi uppfattar världen ur rätt perspektiv.

5. Ifall dina ögon var en digitalkamera skulle de ha 576 megapixlar!

Dina ögon skulle däremot inte bara ha en grym upplösning, linsen i dina ögon är snabbare än den i de bästa kamerorna! Se dig omkring, även ifall det du ser är på olika avstånd så anpassas synen direkt för att behålla fokus. En kamera behöver några sekunder för att korrekt justera fokus.

6. Ju äldre du blir desto färre tårar producerar dina ögon

Med åldern kommer tyvärr torra ögon, vilket kan leda till problem. Däremot har studier på senare tid visat att med rätt kosttillskott så reduceras dessa problem. Här hjälper t.ex Omega-3 dina tårkörtlar att åter börja producera tårar och det som krävs för att känslan av torra ögon ska försvinna! Här är Optimega-D ett bra alternativ.

7. Kammusslor har över 100 ögon!

Många djur har betydligt fler ögon än människor. Kammusslan har ofta över 100 små ögon för att få information om ljus och mörker i omgivningen. Bin har fem ögon, skorpioner har mellan tio och tolv ögon och vissa maneter har hela 24 stycken. Ingen av dessa kan däremot mäta sig med ledsnäckorna, som ofta har runt 1000 ögon! Djurvärldens största öga tillhör kolossbläckfisken, ett dissekerat öga från en kolossbläckfisk var 27 centimeter i diameter!

8. Fyra femtedelar av all information hjärnan tar emot kommer ifrån ögonen

För personer som växt upp med synen intakt så blir detta vårt överlägset mest använda sinne när det gäller information kring världen omkring oss. Tyvärr blir synen sämre med åldern, idag har över 517 miljoner personer åldersrelaterade synproblem. Som tur är så kan vi idag reducera risken att utveckla synproblem och blindhet.

9. Dina ögon har en blind fläck

Bägge ögonen har en blind fläck. Som tur är ser vänstra ögat de högra ögats blinda fläck och vice versa, vilket innebär att hjärnan klarar av att fylla denna fläck. Mer intressant är däremot vad som händer ifall du blundar med ena ögat, då fyller hjärnan istället in den blinda fläcken med vad den tror borde vara där.

10. Ögonen behöver ingen uppvärmning!

Många delar av kroppen behöver någon form av uppvärmning för att prestera på topp, ögonen däremot är alltid på topp.

11. Din näsa rinner när du gråter för att tårar dräneras till näshålan

Det låter knasigt men din rinnande näsa består alltså till stor del av dina tårar, så man skulle kunna säga att du gråter både ur näsan och ögonen!

12. Ögonen är det näst mest komplicerade organet efter hjärnan

Dina ögon består av över två miljoner olika delar! De enda cellerna i kroppen som överlever från att vi föds till att vi dör finns i våra ögon.

Varukorg
Rulla till toppen