Torra ögon

Torra ögon är ett vanligt ögonproblem som tilltar med stigande ålder. Torra ögon upplevs inte alltid som att ögonen är torra. Det kan visa sig genom att ögonen är röda, svullna, känns brännande, rinnande eller att man upplever en känsla av att det finns grus eller skräp i ögat.

Torra ögon kan bero på många olika orsaker men i grunden uppstår det oftast av ökad avdunstning eller avrinning av tårfilmen. Detta innebär alltså att produktionen av tårvätska minskar och att tårfilmen som ser till att ljuset bryts jämnt genom hornhinnan spricker upp och blir instabil. Att vi producerar mindre tårar har ofta med ålder att göra då kroppens förmåga att producera tårvätska minskar ju äldre vi blir. Det behöver dock inte bara vara äldre personer som får torra ögon då det kan komma från andra orsaker. Torra ögon kan uppstå i vilken ålder som helst, det behöver inte alltid bli ett kroniskt besvär men det är bra att söka hjälp om man känner att det inte avtar eller att symtomen blir så pass allvarliga att det stör vardagen.

Vanliga symtom vid torra ögon:

– Ögonen svider
– Ögonen kliar
– Ögonen är torra
– Ögonen är röda
– Ögonen känns grusiga
– Ögonen rinner.

I vissa miljöer som till exempel där det är väldigt rökigt, dammigt eller blåsigt kan besvären förvärras. Mot vind och blåst kan man skydda ögonen med glasögon för att minska risken för att symtomen ska kännas värre. Sitter du mycket vid en datorskärm kan det vara bra att blinka ofta. Det är vanligt att många som arbetar framför en dator och spenderar mycket tid framför en skärm får torra ögon. 

Det finns många orsaker till varför man får torra ögon. Till exempel kan det bero på något av följande: 

  • Din ögon producerar inte tillräckligt med tårvätska. Detta kan uppstå på grund av ålder eller vissa sjukdomar som till exempel reumatiska sjukdomar, hudsjukdomar, mag-tarm sjukdomar eller hormonella förändringar i kroppen. 
  • om du har symtom som visar sig genom att dina ögon är rinniga kan detta bero på att dina producerade tårar inte innehåller tillräckligt med fett. Då kan ögat kompensera detta genom att öka mängden tårvätska. 

Du kan även få torra ögon som en biverkning av vissa läkemedel som till exempel:

  • Medicin för högt- och lågt blodtryck
  • Antihistaminer
  • Vätskedrivande läkemedel

Om du vill förebygga eller minska besvären med torra ögon så rekommenderar vi att du använder:

Produkten finns tillgänglig som 1-pack, 3-pack och prenumerationstjänst. För mer information om produkten går du in på produktens sida. 

Varukorg
Rulla till toppen