Grön starr – Glaukom 

Öppenvinkelglaukom, även känt som grön starr, är en ögonsjukdom som påverkar synnerven och gör så att ditt synfält långsamt krymper. En anledning till att man får grön starr är för att cirkulationen i synnervens kärl blivit sämre, en annan anledning till att nerven skadas är på grund av ett ökat tryck inne i ögat och utan behandling riskerar man att bli blind. Det är dock svårt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede eftersom det går så långsamt. Hjärnan kan fylla i de synintryck som försvinner och därför märker de flesta inte av sjukdomen förrän den har funnits en längre tid. När man väl börjar märka av sjukdomen har synen oftast redan blivit kraftigt påverkad och sjukdomen har gett större skador som till exempel att synfältet blivit mindre och mörkare.

Ögat består till stor del av en geléaktig vätska som kallas för glaskropp som är en av 3 rum som kallas kammare som ögat består av. De andra två kallas främre kammaren och bakre kammaren. För att ögat ska behålla sin form och fungera normalt behöver det ha ett visst tryck. Trycket i ögat kommer från en genomskinlig vätska som heter kammarvatten. Kammarvatten är något som bildas i ögat och som ger näring till ögats lins och hornhinna. Ögat producerar hela tiden nytt kammarvatten som rinner genom kanaler i kammarvinkeln där det även för bort slaggprodukter.

Risken för att få skador på synnerven ökar om trycket i ögat är för högt, det behöver dock inte alltid ge skador. Men det kan också påverkas av att trycket är för lågt. 

Grön starr kan bero på att du ärvt vissa gener, de flesta som får sjukdomen är äldre än 50 år. Har du en förälder eller ett syskon som har sjukdomen bör du få din syn undersökt regelbundet. Om man har öppenvinkelglaukom får man behandling mot detta och får gå på kontroller resten av livet.

Grön starr är en av de vanligaste ögonsjukdomar i västvärlden och näst vanligaste orsaken till blindhet över hela världen.

Symtom

-När man börjar märka av sjukdomen är synen kraftigt påverkad, synfältet har då oftast krympt och blivit mörkare.
-Oftast påverkas det ena ögat av sjukdomen först och sedan det andra ögat efter ett tag.
-Grön starr syns inte utanpå ögat trots att det kan finnas stora skador på ögat till följd av sjukdomen.

Det finns inget kosttillskott som botar grön starr men ögonvitaminer har ändå visat en god effekt på ögonsjukdomar generellt. Det är alltid bra att ta hand om sina ögon. Våra kosttillskott är gjorda för att förhindra och för att lindra ögonsjukdomar. 

Vi på Ögonvitaminer.se jobbar hårt för att kunna erbjuda dig de bästa produkterna för dina ögon. Här kan du se våra produkter och läsa mer om dem.

Varukorg
Rulla till toppen