antioxidanter

Ger morötter bättre mörkerseende?

Myten om att morötter ger mörkerseende har ett spännande ursprung. Under andra världskriget när Tysklands Flygvapen, Luftwaffe, bombade England under nätterna togs beslutet att slå av belysningen i städer för att göra det svårare för bombplanen att träffa sina tänkta mål. Brittiska piloter klarade ändå av att skjuta ned de tyska planen, till stor del tack vare utvecklingen av ny hemlig radarteknik som monterades på brittiska plan 1939. Denna luftburna radar gjorde det möjligt för piloter att få reda på den exakta positionen av bombplanen innan de kom fram till sin destination.

Vad har då morötter med detta att göra?

För att vilseleda tyskarna om hemligheten bakom de brittiska piloternas framgångar startades en intensiv propagandakampanj vars mål var att sprida tron om att det var morötter som gav de brittiska piloterna mörkerseende. I England skrevs det nyheter och reklamblad om att morötter kommer hjälpa dig se under nätterna när belysningen släcks.

mörkerseende
John Cunningham

John Cunningham blev den förste RAF piloten att skjuta ned ett tyskt bombplan med hjälp av det nya radarsystemet. Totalt lyckades Cunningham skjuta ned 19 stycken flygplan på natten och de brittiska ministeriet berättade för tidningar att anledningen till hans och andra piloters framgång var att de åt stora mängder morötter.

Om lögnen om morötternas förmågor lurade de tyska strategerna eller ej är inte helt känt, det vi däremot vet är att det under denna tid så blev det ingrott i den tyska befolkningen att morötter hjälper ögonhälsan. Det finns även gott om apokryfiska berättelser som påstår att tyskarna gav stora mängder morötter till sina egna piloter. Vad vi kan veta däremot är att den brittiska befolkningen trodde helhjärtat på att morötter kommer hjälpa dem se under mörka nätter.

Då kommer vi till den självklara frågan, ger morötter bättre mörkerseende?

Svaret är att det kan stämma för somliga. Morötter innehåller stora mängder Vitamin A, ifall du har brist på Vitamin A så kan det påverka ditt mörkerseende negativt – alltså kan det hjälpa personer som har brist på Vitamin A att få tillbaka normalt mörkerseende. Däremot så kan inte morötter ge dig bättre mörkerseende än det normala.

Idag vet vi att flera ämnen kan hjälpa dig att bibehålla normal synförmåga och motverka åldersrelaterade synproblem, inklusive den typen av blindhet som kallas ”gula fläcken blindhet”. Morötter må innehålla en del av vad som krävs för att skydda synen men flera vitala ämnen saknas och att få in den rekommenderade mängden av dessa ämnen via normal kost är svårt.

Ta en titt på våra produkter idag och kontakta oss gärna med frågor eller funderingar!

Varukorg
Rulla till toppen