Grumlingar – Eye floaters

Grumlingar i ögat, även kallat eye floaters, är något som kan drabba människor i alla åldrar. Det är dock mest vanligt att människor som är 40 år och uppåt drabbas. Grumlingar brukas synas som små mörka fläckar eller punkter som stör synen. Det kan också uppfattas som små streck, trådar och även flugor som är gråsvarta och lite halvt genomskinliga. Ett annat kännetecken är att grumlingar ser ut som om det vore smuts på glasögonen.

Orsaken till grumlingar är att kollagen trådarna i glaskroppen klumpar ihop sig vilket gör att vi ser skuggan av kollagen klumparna på näthinnan. Glaskroppen är den geléliknande massan som fyller upp utrymmet mellan ögats lins och näthinnan som består av ca 98-99 % vatten och ca 1 % kollagen och hyaluronsyra, det är dem två sistnämnda som bildar den geléliknande massan. Grumlingarna kan följa ögats rörelse eller stanna vid sidan av vårt blickfokus vilket gör att de blir synliga när ögat rör sig.
För det mesta är detta en ofarlig åkomma men om det blir problematiskt genom att det påverkar dig mycket kan man behöva behandla det.

Det finns många orsaker till hur det uppstår grumlingar i ögat. Det kan handla om åldersrelaterade förändringar i glaskroppen som att den till exempel lossnar från ytan på näthinnan. Det kan även komma från blödningar, inflammationer, andra skador i ögat eller att det är medfött.

Vanliga symtom vid grumlingar i ögat (eye floaters):

– Små mörka fläckar eller prickar som blir synliga och rör sig sakta längs med ditt synfält.
– Trådar eller strängar som blir synliga.
– Det kan även se ut som delar av spindelnät som blir synligt i ögat.

I de flesta fall kräver inte grumlingar någon behandling men det är viktigt att ändå alltid kolla upp eventuella förändringar i synen hos en optiker eller ögonläkare då det ibland kan bli till något mer allvarligt. Om du upplever plötsliga grumlingar som tilltar och blixtar i ögonen kan det vara tecken på näthinneavlossning och då behöver du kontakta en ögonläkare så snart som möjligt.

Eftersom åldersrelaterade förändringar i glaskroppen kan öka risken att drabbas av grumlingar kan det vara en förebyggande åtgärd att ta hand om sina ögon genom att ta vitaminer som motverkar och bromsar nedbrytningen av glaskroppens funktioner.

Vi rekommenderar att du kontaktar en optiker eller ögonläkare vid symptom. 

Varukorg
Rulla till toppen