amslerkort

Pröva synen med ett Amslerkort

Det finns ett antal olika ögonsjukdomar bland annat sådana som påverkar gula fläcken. Ett enkelt sätt att pröva sin syn och få en första indikation på åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD) är att titta på ett Amslerkort.

Vanliga symtom på förändringar i gula fläcken är så kallat krokseende. Ansikten kan upplevas som förvrängda och raka linjer ser ut att vara krokiga. Anledningen till detta är att näthinnan svullnar och nybildade blodkärl under gula fläcken läcker vätska. Läs mer om ögonrelaterade sjukdomar här: Ögonsjukdomar

Amslerkortet är rutmönster med en prick i centrum som man tittar på med ett öga i taget. Uppfattas linjerna i nätet som sneda, förvrängda eller suddiga eller om det saknas delar av mönstret, tex som en fläck någonstans så skall du så snart som möjligt boka en tid hos en ögonläkare eller optiker för att göra en undersökning för att fastställa en diagnos.

Amslerkort

Amslerkort

Exempel på hur ett Amslerkort kan uppfattas vid misstänkt gula fläcken-sjuka

Hur kan jag förebygga åldersförändringar i gula fläcken?

AREDS och AREDS2 är de två största undersökningarna i världen gällande åldrande ögon. Undersökningen gjordes på uppdrag av USA:S federala myndighet – National Eye Institute. Studien pågick i tio år med cirka 8000 patienter. Studien visade att en kombination av Lutein och Zeaxanthin tillsammans med vitaminer/antioxidanter, koppar och zink kunde reducera risken för framkomsten av åldersrelaterade förändringar i gula fläcken med upp till 27 procent. AREDS-undersökningarna visar att sjukdomsförloppet bromsas upp så att ytterligare försämring inte sker, vid intag av rätt sammansatt substans. Samtidigt visade studien att om patienten endast intog vissa enskilda vitaminer inte uppnådde samma effekt. 

Varukorg
Rulla till toppen