Grå starr – katarakt
Grå starr som även heter katarakt är en ögonsjukdom som gör att linsen i ögat går från att vara genomskinlig till att den blir grumlig. Det är naturligt att linsen grumlas när man blir äldre men vid grå starr är linsen så pass grumlig att du får en synnedsättning som stör ditt vardagliga liv. Detta gör att synen blir sämre för att ljuset hindras från att komma in i ögat. Det varierar hur lång tid det tar, för en del tar det några månader och för andra kan det ta flera år innan man märker av sjukdomen. Grå starr drabbar oftast båda ögonen men i olika takt.
Linsen som berörs av sjukdomen sitter i ögats främre del bakom regnbågshinnan och pupillen. Runt linsen finns ett elastiskt hölje som kallas linskapsel som är till för att hålla linsen på plats. Hos yngre människor kan linsen ändra form och ställa in så att du ser bra på olika avstånd. Den funktionen försvinner runt 45-årsåldern.
Behandling av grå starr sker genom operation men det är inte alltid det behövs.
När man opererar för grå starr byter man ut linsen i ögat mot en konstgjord lins. Operation görs endast om du tillsammans med en läkare beslutar om att besvären är så stora att det påverkar din vardag. Den konstgjorda linsen som opereras in vid grå starr har ingen förmåga att ändra form för seende på olika avstånd som den riktiga linsen gör för yngre personer.
Grå starr kan visa sig genom ett eller flera symtom.
Exempel på dessa är:
– du ser sämre och suddigare
– du har större behov av ljus och du har svårt för att se i mörker
– färger blir svagare och mer gulbruna
– du är känslig för starkt vitt ljus och bländas lätt. Exempel på vitt ljus kan vara lysrör.
– konturer blir svagare
– du kan se dubbla konturer
Man vet inte helt säkert varför grå starr uppstår hos äldre men det finns vissa faktorer som kan påverka som till exempel ärftliga faktorer, rökning, mycket solljus och kroppens åldrande. Grå starr kan uppstå yngre åldrar men det är ovanligt. Det som kan hända vid yngre ålder är att linsen blir grumlig av en längre tids behandling med kortison eller att man har diabetes eller drabbats av någon ögonskada. Det finns även en ärftlig variant som kan utveckla sjukdomen vid yngre ålder, men den är också väldigt ovanlig.
Om du misstänker att du har grå starr kan du kontakta en optiker eller en vårdcentral. Därifrån kan du få en remiss till ögonläkare om det behövs.
Det är bra att regelbundet kontrollera synen hos en optiker, speciellt efter du fyllt 40 år, då chansen är större för att man upptäcker grå starr eller vissa andra sjukdomar i ett tidigt skede. Grå starr blandas ofta ihop med grön starr men sjukdomarna har inget med varandra att göra, det är två helt olika sjukdomar. Om du vill veta mer om grön starr har vi samlat information om sjukdomen här.