Eyedun-mot_sen_amd_glula_fläcken

Ögonvitaminer hjälper mot utvecklad AMD/gula fläcken

I en ny analys av data från AREDS-studien har forskare vid den federala amerikanska myndigheten National Institutes of Health (NIH) funnit att genom att äta kosttillskott med den specifika sammansättningen som undersöktes i AREDS (tex Eyedun och Macushield) bromsas utvecklingen av torr åldersrelaterad makuladegeneration (AMD/gula fläcken) i det sena stadiet. Detta kan hjälpa personer i senare stadier av sjukdomen att bevara sin syn. Forskarna granskade ursprungliga näthinnefotografierna från deltagande patienter i AREDS-studierna (Age-Related Eye Diseases Studies) och fann att, för patienter med torr AMD i ett senare skede, kan intag av specifika ögonvitaminer bromsa ytterligare nedbrytning i näthinnans centrum (fovea). Studien publicerades i tidskriften Ophthalmology.

”Vi har länge varit medvetna om att AREDS2-kosttillskott hjälper att bromsa utvecklingen i mellanliggande till sen AMD (gula fläcken). Vår analys visar att genom att ta AREDS2-kosttillskott kan också sjukdomsutvecklingen bromsas hos patienter med sen torr AMD, säger Tiarnan Keenan, M.D., Ph.D., vid NIH:s National Eye Institute (NEI) som även är huvudförfattare till studien. ”Dessa fynd stöder den fortsatta användningen av AREDS2-tillskott av personer med sen, torr AMD.”

I den nya analysen granskade forskarna de ursprungliga näthinneskanningarna av patienter i AREDS-studierna (318 deltagare, 392 ögon) och AREDS2 (891 deltagare, 1210 ögon) som utvecklat AMD. De beräknade expansionshastigheten för deras atrofi. För de patienter som utvecklade atrofi i det centrala synområdet hade kosttillskotten liten nytta. Men för majoriteten som utvecklade områdesrelaterad atrofi långt ifrån näthinnans centrum (fovea), bromsade kosttillskotten expansionshastigheten mot fovea med omkring 55 procent under i genomsnitt tre år.

Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) påverkar gula fläcken vilket är den del av näthinnan med detaljsynskärpan.
Vid tidig till mellanliggande AMD utvecklar näthinnan, som sitter på baksidan av ögat, gula små avlagringar av fettproteiner som kallas drusen. När sjukdomen sedan fortskrider till det senare stadiet kan drabbade av sjukdomen utveckla läckande blodkärl (”våt” AMD) och/eller kan förlora områden av celler i näthinnan (”torr” AMD). Atrofin i dessa områden växer långsamt över tid, vilket medför att personen gradvis förlorar sin syn, i det centrala synfältet.

I den ursprungliga AREDS-studien fann forskarna att ett kosttillskott som innehåller antioxidanter (vitamin C, E och betakaroten), i kombination med koppar och zink, kunde bromsa utvecklingen av AMD i stadierna mellan till sent. i den uppföljande AREDS2-studien ersattes betakaroten med antioxidanterna zeaxantin och lutein vilket förbättrade effekten av kosttillskottet och dessutom eliminerade vissa upptäckta risker. Vid tidpunkten när dessa studier färdigställdes upptäcktes inte någon ytterligare fördel när patienterna hade utvecklat sjukdom till ett sent skede.

Den ursprungliga analysen redogjorde dock inte för ett speciellt fenomen i den torra formen av sen AMD som kallas ”foveal sparing”. Även om alla delar av näthinnan är ljuskänsliga, kallas det område som ger den högsta detaljskärpan för fovea. Många patienter med torr AMD utvecklar först lokal degenerering utanför och de förlorar sin detaljsynskärpa syn först när sjukdomen sprids in i fovea.

”Vår förmåga att uppfatta detaljer med hög skärpa är oerhört viktig för saker som läsning och bilkörning. Med tanke på att det finns få terapeutiska alternativ för människor med torr AMD, i det sena skedet, för att behålla eller återställa sin syn, är antioxidanttillskott ett enkelt steg som kan bromsa den centrala synförlusten, även för dem som uppnått fasen ”sen sjukdom”, säger Keenan. ”Vi planerar att bekräfta dessa fynd i en dedikerad klinisk prövning inom en snar framtid.”



Varukorg
Rulla till toppen